
ANSWERS TO QUESTIONS ABOUT PRESIDING AT MORE THAN ONE 

MASS ON THE SAME DAY (Based on 7/1/10 Memo to Pastors) 

 
Q: What is standard procedure for sending the additional stipends to the bishop?  How often is 

it usually done?  Monthly?  Annually? 

 

A: Canon 951, §1 permits priests to keep one Mass stipend per day [except for Christmas, when he 

can accept the stipends for up to three Masses].  Additional stipends are to be transferred “to the 

purposes prescribed by the ordinary [Diocesan Bishop or Vicar General].”  While Canon Law is 

silent on how often these additional stipends are to be sent to the ordinary, Bishop Lynch requests 

that excess stipends be sent to the Vicar General annually, at the end of the fiscal year, June 30. 

 If a pastor wishes to send the excess offerings to a charitable cause which the parish is supporting 

[e.g. a parish with which you are “twinning,” a seminary in a poorer diocese, etc.], he must clarify 

this with the Vicar General and send him an annual report, at the end of the fiscal year, June 30, 

with a record of the contributions made to the entity. 

 

Q: If a priest offers an anticipated Sunday Mass on Saturday and Mass on Sunday, is this 

considered to be the same day? 

 

A: Canon 1248, §1 makes reference to Masses held “on the feast day itself or in the evening of the 

preceding day” as satisfying the obligation of participating in the Mass.  Latitude is given to the 

priest who celebrates Masses on Saturday and Sunday.  Therefore: 

-If a priest offers the Vigil Mass (Saturday evening) and a Mass on Sunday, he may keep 

both Mass stipends, as he can apply the Vigil Mass toward Saturday, provided that he has 

not accepted any other Mass offerings for Saturday. 

-If he offers the Mass of the day on Saturday morning, and the Vigil Mass on Saturday 

evening, he can apply the Vigil Mass to Sunday, and keep both Mass stipends. 

-If he offers a Mass on Saturday morning and the Vigil Mass, then offers the Mass for the 

People [missa pro populo] on Sunday, he can keep both Mass stipends, applying the Vigil 

toward Sunday, since he takes no offering for the missa pro populo.   

-If he offers the missa pro populo on Sunday, he can still offer another Mass on Sunday 

and keep the stipend for it. 

 

Keep in mind that a Mass stipend does not include the required compensation which is given to a 

visiting priest for his mileage [In the Diocese of St. Petersburg, the compensation is $35 for 

weekday Masses, $75 for Sunday Vigil or Sunday Masses.  This is in addition to the Mass stipend 

to which the priest is entitled]. 

 

Q: Concerning the Mass for the People of the Parish: Is it required that the pastor offer that 

Mass or can any priest be assigned to it? 

 

A: Canon 534, §1 states that the pastor “is obliged to apply a Mass for the people entrusted to him on 

each Sunday and holy day of obligation in his diocese.  If he is legitimately impeded from this 

celebration, however, he is to apply it on the same days through another [priest] or on other days 

himself.”  Canon 534, §3 states that the pastor who has not satisfied the obligation of offering the 

missa pro populo “is to apply as soon as possible as many Masses for the people as he has 

omitted.” 

 This Mass is offered for both the living and deceased members of the parish.  While the pastor 

has the obligation to offer the missa pro populo, he may entrust this Mass to another priest, when 

he is unable to offer it himself. 


